Aladdin ja ihmeellinen lamppu – arvostelu Turun Sanomissa

Satuklassikko huumoria ja kimalletta säästelemättä

TEATTERI|Turun Sanomat

Turun nuori teatteri: Aladdin ja ihmeellinen lamppu.
Käsikirjoitus Christian Lindroos, ohjaus Kalle Lamberg, musiikki ja äänet Juha Antikainen, lavastus Elena Turja, puvustus, maskeeraus ja kampaukset Tytti Mulo, valot Mari Agge, koreografia Hanna Suurhasko.

Ensi-ilta 20.9.

Tarunhohtoisessa Persiassa köyhä räätälinpoika Aladdin saa käsiinsä vanhan öljylampun, jonka sisällä asuva henki toteuttaa löytäjänsä kaikki toiveet. Tuhannen ja yhden yön taruista tuttu Aladdin ja ihmeellinen lamppu sopii hyvin Turun nuoren teatterin lavalle. Christian Lindroosin käsikirjoittamassa näytelmässä on vauhtia, huumoria ja huvittavia roolihahmoja – juuri niitä elementtejä, joista Turun nuoren teatterin satuklassikot yleensäkin koostuvat.

Teatterin taiteellinen johtaja Kalle Lamberg ohjaa Lindroosin tekstistä itsensä näköisen kokonaisuuden. Ilmeikäs ja rento esitys hulluttelee vapautuneesti ja vie yleisön aikamoiseen pyöritykseen huumorista tinkimättä.

Hulluttelun rinnalle olisin kuitenkin kaivannut syvyyttä. Esimerkiksi Aladdinin hahmossa on paljon liikkumavaraa ja mahdollisuuksia, jotka jäävät käyttämättä. Niko Lepistö on hurmaava ja uskottava sankari, mutta ei saa tarpeeksi tilaa kasvaa laiskasta hulttiosta arvostetuksi ja ahkeraksi prinssiksi. Oikeastaan Aladdin jääkin vähän sivurooliin omassa tarinassaan.

Eniten tarttumapintaa löytyy Aladdinin karrikoidusta äidistä (Inke Koskinen) ja omintakeisesta lampunhengestä (Esme Kaislakari). Nuoret, valovoimaiset komediennet ovat tuoneet rooleihinsa mielenkiintoisia piirteitä ja selkeän johtoajatuksen.

Visuaalisesti Aladdin ja ihmeellinen lamppu on jälleen kerran taattua Turun nuoren teatterin laatua. Vaikka Disneyn vaikutusta ei voikaan olla huomaamatta, piirrosklassikkoa ei ole imitoitu liikaa. Elena Turjan simppeli, mutta pikkutarkka lavastus pelaa hyvin yhteen Mari Aggen valojen kanssa ja etenkin lentävä matto on toteutettu nokkelasti.

Erityishuomion ansaitsee Tytti Mulon puvustus. Valtava määrä paljetteja, mielettömät turbaaniviritykset ja värikkäiden kankaiden kirjo hivelee silmää. Kirsikkana kakussa toimivat koristeelliset kengät, joiden toteutuksessa aikaa ja kimallusta ei ole säästelty.

Vaikka omaan makuun Turun nuoren teatterin Aladdin ja ihmeellinen lamppu on turhankin kepeä, kohdeyleisöönsä se uppoaa. Jopa nuorimmat katsojat jaksavat keskittyä, nauraa ja taputtaa esityksen loppuun saakka.

FRIDA MARIA PESSI

Recent Related Posts