Sairaan kaunis maailma 4.11.-8.12.

SKMjulistenetti

Dramaturgia ja ohjaus Minna-Stiina Saaristo-Vellinki
Ensi-ilta 4.11.

Vuoden parhaan elokuvan Jussi-palkinnon pokannut Sairaan kaunis maailma (1997) on Jarmo Lampelan käsikirjoittama ja ohjaama realistinen kuvaus muutamasta viikosta kolmen päihderiippuvaisen nuoren elämässä. Tarina perustuu ohjaajan 90-luvulla keräämään haastatteluaineistoon, mutta päähenkilöiden kohtalot ovat valitettavan ajankohtaisia vielä tänäkin päivänä. Siksi aiheesta oli tärkeää tehdä myös näytelmä, jossa tapahtumat on siirretty nykyaikaan.

Ippe ja Papu ovat kaveruksia, joiden muka-viaton huumeiden viihdekäyttö johtaa vakavampiin seurauksiin, kun pojat sotkeutuvat liian syvälle ammattimaiseen huumekauppaan. Ystävyyttä hiertää myös kolmas pyörä, Miia, joka koettaa pyristellä irti omasta huumekierteestään ja hakee Ippestä tukea kuivilla pysymiseen.

Toisaalta tarina kertoo myös vanhempien neuvottomuudesta nuorten kipuilun edessä: Miian kaupunginvaltuutettu-äiti on vaihtanut kotiin lukot, kun ”muutakaan ei enää keksitty”, mutta Ippen sinisilmäinen äiti ei näe vaaran merkkejä, vaikka poika niistä suoraan kertoo, ja isän oma ”pössyttely” vie pohjaa tämän moraalisaarnoilta. Papun murheena taas on 9-vuotias pikkuveli, joka harhailee yksin kaupungilla, kun poikien äiti on jälleen liukastunut pullonkorkkiin.

Näytelmä ei kuitenkaan mässäile kurjuuden kuvilla, eikä saarnaa tai syytä ketään. Se esittää tapahtumat tosina, rehellisesti nuorten omin sanoin ja jättää johtopäätökset katsojan itsensä tehtäväksi. Kantaesityksen on dramatisoinut ja sen ohjaa nuorisonäytelmistään tunnettu Minna-Stiina Saaristo-Vellinki.

K-12

Esityskausi 4.11.-8.12.2017

Arvostelut
Turun Sanomat 6.11.2017 Sairaan kaunis näytelmä

Recent Related Posts